Werkt crowdfunding echt?

Werkt crowdfunding echt?

Iedereen speelt wel eens met de gedachte om een nieuw initiatief, project of onderneming te starten. Maar hoe krijg je dat rond? Er zijn verschillende crowdfundingplatforms waarmee je via donaties, sponsoring of investeringen een eerste stap kunt zetten naar het realiseren van jouw droomproject. Werkt crowdfunding echt? We geven je hier een aantal voorbeelden van succesvolle crowdfundingwebsites en hun crowdfundingacties:

Kickstarter

Een van de pioniers op het gebied van crowdfunding is de Amerikaanse website Kickstarter. Hier kunnen creatieven, muziekartiesten en kunstenaars wereldwijd sponsoring ophalen om een creatief project of innovatief idee succesvol te realiseren. Sinds de oprichting in 2009 is er in totaal maar liefst 4,6 miljard dollar opgehaald. Inmiddels zijn er verschillende films, muziekinitiatieven, games en technologische gadgets gerealiseerd. Zo haalde het idee voor de smartwatch Pebble Time meer dan 20 miljoen dollar op en werden er drie korte films, die door middel van Kickstarter gemaakt konden worden, genomineerd voor een Oscar. Tot nu toe hebben wereldwijd 17 miljoen mensen een project via Kickstarter gesteund en zijn er meer dan 170.000 projecten gerealiseerd.

Voordekunst

In Nederland heeft het crowdfundingplatform Voordekunst eenzelfde aanpak als Kickstarter, maar dan voornamelijk gericht op kunst- en culturele projecten in Nederland. Sinds de oprichting in 2010 zijn er door meer dan 250.000 donateurs al bijna 4000 projecten van creatieve initiatiefnemers en culturele instellingen gefinancierd, met donaties van totaal meer dan 25 miljoen euro. Theatervoorstellingen, documentaires, fotoboeken en ook verschillende succesvolle acties van musea als het EYE Filmmuseum konden door middel van Voordekunst georganiseerd worden.

Collin Crowdfund

Publieksfinanciering is niet alleen een succesvolle optie voor creatieve projecten en innovatieve ideeën, ook midden- en kleinbedrijven (MKB) kunnen via crowdfundingsite Collin Crowdfund met een investeerder in contact komen en publiekelijk een lineaire lening aanvragen. Crowdfunding wordt als het ware crowd-lening waarmee MKB’s succesvol kunnen doorgroeien in het ondernemerschap. Sinds de oprichting in 2014 is er via Collin Crowdfund bijna 165 miljoen euro omgezet in leningen en investeringen voor Nederlandse MKB bedrijven.

Duurzaam Investeren

Inmiddels is financiering via een crowdfundingplatform een serieuze optie geworden voor grootschalige investeringen. Duurzaam Investeren is een crowdfundingplatform gericht op duurzame energie in Nederland. Het richt zich op beleggingsmogelijkheden die verbonden zijn aan water-, zonne- en windenergie en projecten gericht op het besparen van energie. Er werd sinds de oprichting in 2014 voor 55 miljoen euro aan financiering opgehaald. Via Duurzaam Investeren werd er onder andere geïnvesteerd in Mister Green elektrische lease-auto’s en in een zonnepark met 12.000 zonnepanelen opgezet door Nuon/Vattenfall.

Reacties zijn gesloten.