Moeten we klimaatverandering ernstig nemen?

Moeten we klimaatverandering ernstig nemen?

De klimaatverandering is een zaak die serieus moet worden genomen door iedereen. Veel mensen vinden het heel belangrijk om aandacht te besteden aan het klimaat. Er staat dan ook veel op het spel!

Verdeelde meningen

Niet iedereen is overtuigd van de problematiek van de klimaatverandering. Veelgehoorde argumenten zijn onder andere dat de opwarming van ons klimaat gebruikt wordt als reden om extra te belasten of dat schommeling van de temperaturen normaal is. Helaas is de huidige situatie ingewikkelder dan dat. Moeten we ons zorgen maken?

De toekomst

De meeste wetenschappers zijn ervan overtuigd dat onze aarde opwarmt tegen recordtempo. Dat klinkt niet goed – en dat is het, helaas, ook niet. Zelfs wanneer we de klimaatdoelstellingen halen zal er een moment komen waarop de opwarming onomkeerbaar wordt. Dat gevreesde punt moeten we voorkomen.

Onze toekomst is afhankelijk van het klimaat (en dus van ons). Onze kinderen, kleinkinderen en hun kinderen hebben óók recht op een waardig leven. Een leven om van te genieten, en zo weinig mogelijk zorgen te maken. Daar moeten we voor vechten.

De kans dat de opwarming van onze aardbol niet veroorzaakt wordt door de mens is klein. Hoe dan ook mogen we geen enkel risico nemen. De toekomst is momenteel niet verzekerd.

Regering

Velen zijn van mening dat de overheid niet genoeg doet. Het is heel lastig om klimaatdoelstellingen op te stellen én daadwerkelijk ook te halen. Ook deadlines vastleggen is heel moeilijk. Toch zou de politiek meer moeite moeten doen om het uitzicht op de toekomst te verbeteren.

Betogingen

Wereldwijd gebeuren er betogingen om meer aandacht te vragen voor de problematische situatie. De jeugd is bang voor hun toekomst. Aan de hand van betogingen proberen ze politiekers op hun verantwoordelijkheden te wijzen.

Wat als we niets doen?

Zoals ik al eerder vermeld had verwachten wetenschappers een punt waarop de opwarming onomkeerbaar wordt. Nu moeten we dus alles op alles zetten voor het te laat is!

Gevolgen

De gevolgen van het broeikaseffect zijn niet te overzien. Er zijn er een heleboel:

  • stijgende zeespiegel,
  • leefomgeving dieren verdwijnt,
  • ecosystemen verdwijnen,
  • aantal natuurrampen stijgt,

De gevolgen zijn ernstig voor zowel mens, dier en natuur.

Conclusie

Wetenschappers, de gewone mens op straat, activisten en de jeugd zijn het er allemaal over eens: er moet wat gebeuren. De mogelijke gevolgen mogen we niet negeren – ze kunnen een belangrijke invloed hebben op onze leefomgeving. De hele ophef rondom de klimaatverandering is gebaseerd op verstand & kennis en hoogstwaarschijnlijk niet op paranoia. We moeten zorg dragen voor onze aardbol!

Reacties zijn gesloten.